Què fem?
El Fons fotogràfic de Francesc Boix
Arrel d’una intervenció iniciada per Fotoconnexió, el mes de març de 2013 la Comissió de la Dignitat va adquirir en una subhasta 1.368 negatius d’autoria desconeguda i alguns dels quals contenien imatges de la Guerra Civil espanyola. Per aconseguir-ho es va fer una crida ciutadana per recollir 7.500 euros, fita que es va assolir amb les aportacions d’unes cinquanta persones, l’editorial Ara Llibres i la revista Sàpiens.
Els negatius són de nitrat de cel·lulosa i de dos formats diferents (35mm i 127 ) amb imatges dels anys de la II República i de la Guerra Civil espanyola. Van arribar guardats en una capsa de fusta, dues de llautó i algunes fundes d’arxivador de plàstic. El material presentava un bon estat de conservació i alguns dels negatius anaven acompanyats d’anotacions manuscrites en embolcalls de paper.
La Xarxa Comunicació Local. Reportatge de Norma Levrero
14 de juny de 2013
Reportatge de Norma Levrero
La Xarxa Comunicació Local. 14 de juny de 2013
Un grup de treball de Fotoconnexió va fer la investigació, la digitalització i la catalogació del fons fotogràfic. El treball conjunt amb la Comissió de la Dignitat va permetre que es pogués desvetllar l’autoria de les fotografies. Les de la Guerra Civil espanyola són del fotògraf Francesc Boix (Barcelona, 31-08-1920; París 4-7-1951) i van ser fetes al llarg de 1938, primer al front d’Aragó –a, per exemple, Martín del Río, Pancrudo i Fuentes de Ebro– i després al front del riu Segre, a la zona compresa per les poblacions de Vilanova de la Barca, Linyola, Camarasa, Baldomar, Montgai, Vilanova de Meià i la serra del Montsec, una zona on encara avui dia es poden trobar vestigis de la guerra.
La resta de fotografies, aproximadament la meitat dels negatius adquirits el 2013, van ser fetes entre 1930 i 1936 i són d’autor desconegut, havent-se descartat mitjançant proves grafològiques que fossin del pare de Boix. Les imatges referides contenen retrats femenins, vistes de Sitges, Montjuïc, rodalies de Barcelona, alguns fets històrics (com ara les eleccions de 1931 i 1932) i les destrosses del sis d’octubre de 1934.
El compromís polític de Francesc Boix amb les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya el va dur amb 17 anys al front d’Aragó i del Segre, oferint-se com a voluntari el febrer de 1938 a l’Exèrcit Popular de la República. Allà va retratar, bàsicament, la vida quotidiana dels soldats i, en algunes ocasions, la primera línia del front. Després de la Guerra Civil Boix s’exilià a França on va ser internat en diversos camps de refugiats. Posteriorment s’incorporà a les brigades de treball de l’exèrcit francès i durant la Guerra Mundial (1939-1945) va ser capturat per l’exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, on va treballar en el servei fotogràfic. Les fotos que va amagar junt amb altres companys i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946, van contribuir a la condemna de diversos caps nazis. Amb la recuperació dels negatius de la Guerra Civil de Francesc Boix es completa el llegat fotogràfic d’un jove militant comunista del Poble-Sec de Barcelona, que ha passat a la història com un dels fotògrafs més destacats del país. Des del 14 de setembre de 2016 el fons es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya i les imatges que es corresponen amb la Guerra Civil són a l’abast dels investigadors i del públic en general a través de la seva consulta en línia.
Veure galeria d'imatges
A l’Arxiu Nacional de Catalunya
Exposició Els primers trets de Francesc Boix
L’Institut d’Estudis Ilerdencs va inaugurar l’exposició Els primers trets de Francesc Boix el 15 de desembre de 2016, amb una mostra 130 fotografies de la vida al front dels combatents republicants i els civils. Aquesta exposició, comissariada per Ramon Barnadas i Ricard Marco de Fotoconnexió, farà itinerància per diferents poblacions durant els pròxims anys i va acompanyada de l’edició d’un llibre en català i castellà feta per l’editorial Ara Llibres. Més informació sobre el llibre
Las dos guerras del fotógrafo Boix
El programa “Crónicas” de RTVE va emetre “Las dos guerras del fotógrafo Boix” el 29 de gener de 2015. El documental mostra el procés d’investigació dut a terme per Fotoconnexió, entre d’altres, i la biografia del fotògraf Francesc Boix.
El fill al front
Una selecció de retrats de soldats republicans als fronts d’Aragó i del Segre fets per Francesc Boix durant la Guerra civil espanyola l’any 1938. El fotògraf es va incorporar voluntàriament a la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República a l’edat de 17 anys. La mostra va acompanyada de textos i poemes d’Agustí Bartra i Montserrat Roig.
Després de la Guerra Civil, Francesc Boix (Barcelona, 1920 – París, 1951) s’exilià a França on va ser internat als camps de refugiats de Vernet d’Ariège i Septfonds. Després s’incorporà a la 28a Companyia de Treballadors Estrangers amb altres excombatents republicans. Al poc temps va ser capturat per l’exèrcit alemany i el gener de 1941 ingressava al camp de concentració de Mauthausen. Boix va treballar al servei d’identificació fotogràfica del camp i, juntament amb altres presos, va amagar fotografies fetes per les “SS”. Aquestes imatges van ser presentades com a prova durant el seu testimoni als judicis de Núremberg i Dachau el 1946 per condemnar a diversos caps nazis.
Les fotografies de la Guerra civil de Boix van ser recuperades per la Comissió de la Dignitat i Fotoconnexió l’any 2013 i, posteriorment, digitalitzades i documentades fins que van ser entregades a l’Arxiu Nacional de Catalunya el setembre de 2016.
L’exposició El fill al front ha estat produïda i cedida per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i organitzada per Fotoconnexió.
Any Francesc Boix
L’any 2020 es commemora el centenari del naixement de Francesc Boix, fotògraf veí del barri del Poble-sec. La seva figura destaca per ser testimoni dels horrors del camp de concentració de Mauthausen. Francesc Boix va ser destinat al departament de fotografia del camp i va arriscar la vida, juntament amb altres companys, per amagar els negatius fotogràfics que reflectien la realitat del camp. La declaració de Francesc Boix en els Judicis de Nuremberg va ser decisiva per incriminar alts líders nazis. Com Francesc Boix, milers de republicans espanyols van ser deportats al camp de concentració de Mauthausen i a d’altres camps.
Amb motiu de l’Any Boix es presenta aquesta guia sobre Francesc Boix i els republicans espanyols als camps de concentració nazis, amb lectures i pel·lícules que trobareu al fons especialitzat en cultura de la pau i camps de concentració nazis (Fons Francesc Boix) de la Biblioteca del Poble-sec Francesc Boix.
Entre les activitats d’aquest any Boix, també s’ha preparat una exposició virtual amb les fotos personals de Francesc Boix, de la col·lecció de la família Andreu, imatges digitalitzades per Ricard Marco i que han estat cedides per August Andreu a Fotoconnexió:
Homenatge a Francesc Boix
Barcelona homenatja Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen perquè va aconseguir treure del camp de concentració les imatges que van servir com a prova d’acusació contra els comandaments nazis al judici de Nuremberg. En el centenari del seu naixement, l’Any Boix (1920-2020) ha servit per donar a conèixer la resta de vessants de la vida i obra del fotògraf poblesequí.
Fes-te'n soci
Ser soci de Fotoconnexió significa gaudir d’una sèrie de descomptes, promocions i altres condicions especials sólo presentant el teu carnet de Fotoconnexió.