Agenda
- Aquest esdeveniment ja ha passat.
Expo “El Pirineu Estereoscopic”
3 03Europe/Madrid juny 03Europe/Madrid 2019 - 5 05Europe/Madrid agost 05Europe/Madrid 2019
Free
Exposició “El Pirineu Estereoscòpic de Josep Forns i Olivella. Fotografies dels anys 20 i 30”
L’aparició de les noves tecnologies amb els seus diferents dispositius tecnològics i les seves múltiples fórmules de difusió, posen al nostre abast un infinit volum d’imatges que il·lustren esdeveniments, territoris i paisatges. Abans d’aquesta revolució digital van ser els dibuixants, els pintors, els fotògrafs, els cineastes i els documentalistes els que van deixar constància de l’evolució de les societats, els territoris i els paisatges.
Els Pirineus, històricament allunyats dels epicentres de la modernitat, han estat un territori especialment atractiu per a les zones urbanes. Els pioners, abans de l’arribada dels turistes als anys seixanta, foren els estudiosos, excursionistes i altres curiosos que, fascinats i amb una visió idíl·lica de la natura i d’unes formes de vida idealitzades, van recórrer, observar, investigar i fotografiar la geografia pirinenca.
El 2017, el Museu Nacional de la Ciència i de la Técnica de Catalunya (MNACTEC), va catalogar el fons fotogràfic de Josep Forns i Olivella, un industrial barceloní, aficionat a la fotografia estereoscòpica, que durant els anys 20 i 30 del segle XX documentava els viatges que feia amb la seva càmera. El seu fons, integrat per més de 2000 plaques estereoscòpiques, una part del qual el formen imatges del Pirineu, es converteix en un detallat document històric por poder imaginar-nos com era aquest territori fa un centenar d’anys.
El MNACTEC ens ha cedit generosament l’ús d’aquest fons a la Xarxa de Museus i equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran i l’hem volgut convertir en el relat museogràfic que esteu a punt de veure en aquest exposició itinerant. Entenem que la seva difusió pot contribuir a immortalitzar un món encara massa desconegut per a la majoria de la societat catalana i, sobretot, a recuperar la memòria col·lectiva d’una comunitat, la pirinenca, que encara té massa clarobscurs.