Agenda

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Fototertúlia Riguem plegats: L’humor a la fotografia popular catalana de la primera meitat del segle XX, a càrrec de Violeta Cañigueral Casassas

5 05Europe/Madrid juliol 05Europe/Madrid 2021 - 18:30 - 19:30

Free

Ens plau anunciar-vos que amb aquesta sessió recuperem les fototertúlies en format presencial, com sempre, al Cercle Artístic de Sant Lluc, al carrer dels Mercaders, 42. Caldrà una inscripció prèvia atès que l’aforament està limitat a 30 persones. Tindran prioritat a l’hora d’assistir presencialment els socis de Fotoconnexió i els del Cercle Artístic de Sant Lluc. Els no socis també es poden apuntar, però passaran a formar part d’una llista d’espera. Tres dies abans tots els assistents rebran confirmació d’assistència, en cas que quedin places disponibles. Les persones interessades podeu fer la inscripció en el formulari següent: https://forms.gle/8zr42qarNPAtkxhe9

L’acte serà, també, retransmès en directe a través de l’enllaç: https://meet.jit.si/FTT_2021. Recordeu, tal com s’ha fet fins ara, que:

  • La sessió en streaming es gravarà en vídeo.
  • Identifiqueu-vos amb un nom en entrar a la sala virtual.
  • Durant la fototertúlia tingueu el vídeo i l’àudio deshabilitats.

Us hi esperem!

L’humor té un paper molt rellevant en les relacions interpersonals i en la cultura popular de qualsevol societat. És un tret humà universal, tot i que resulta en manifestacions molt diverses segons l’època, la regió, l’edat, el gènere, l’educació, la classe social o les tendències psicològiques de cadascú.

A partir d’inicis del segle XX, la fotografia com a pràctica s’anà integrant progressivament en la vida quotidiana de capes més àmplies de la població. Això donà lloc a una major varietat i espontaneïtat de les situacions captades per la càmera i a una creixent informalitat en l’actitud dels retratats, essent terreny adobat per a l’humor fotogràfic.

Aquesta fototertúlia parteix d’una investigació en la qual s’han examinat més de quatre-centes fotografies de to humorístic preses durant la primera meitat del segle XX, la majoria procedents de famílies anònimes, el llegat de les quals anà a parar als Encants de Barcelona.

Parlarem dels mecanismes cognitius i emocionals que intervenen en la creació d’humor fotogràfic a la llum de les principals teories que intenten explicar per què riem. També veurem com les imatges d’humor poden ser interpretades, i alhora classificades, segons la funció tradicional de la fotografia amb la qual juguen o de la que es mofen: la fotografia com a testimoni de realitat o veritat; com a element de construcció i afirmació d’identitat; com a mitjà de cohesió social; i com a antídot al pas del temps i a la mort.

Tot plegat, ens permetrà entreveure a grans trets quines eren les fantasies, les pors, els valors i els tabús de la societat catalana de la primera meitat del segle XX.

thumbnail of FTT_06_5JULIOL_VC

Butlleti de la fototertúlia (cat-cast)

 


Nos complace anunciaros que con esta sesión recuperamos las fototertulias en formato presencial, como siempre, en el Cercle Artístic de Sant Lluc, en la calle Mercaders 42. Tendrán prioridad para asistir presencialmente los socios de Fotoconnexió y los del Cercle Artístic de Sant Lluc. Los no socios también se pueden apuntar, pero pasarán a formar parte de una lista de espera. Tres días antes todos los asistentes recibirán la confirmación de asistencia, siempre que queden plazas disponibles. Las personas interesadas podéis inscribiros en el siguiente formulario: https://forms.gle/8zr42qarNPAtkxhe9

El acto será, también, retransmitido en directo a través del enlace: https://meet.jit.si/FTT_2021

Recordad, tal como se ha hecho hasta ahora, que:

  • La sesión se gravarà en vídeo
  • Identificaros con un nombre al entrar en la sala virtual.
  • Durante la fototertulia tened el video y el audio deshabilitados.

¡Os esperamos!

El humor juega un papel fundamental en las relaciones interpersonales y en la cultura popular de cualquier sociedad. Es un rasgo humano universal, aunque luego resulte en manifestaciones muy diversas según la época, la región, la edad, el género, la educación, la clase social o las tendencias psicológicas de cada uno.

A partir de inicios del siglo xx, la fotografía como práctica se fue integrando progresivamente en la vida cotidiana de capas más amplias de la población. Esto dio lugar a una mayor variedad y espontaneidad de las situaciones captadas por la cámara y a una creciente informalidad en la actitud de los retratados, abonando el terreno para el humor fotográfico.

Esta fototertulia parte de una investigación en la que se han examinado más de cuatrocientas fotografías de tono humorístico tomadas durante la primera mitad del siglo xx, en su mayoría procedentes de familias anónimas, cuyo legado fue a parar a los Encantes de Barcelona.

Hablaremos de los mecanismos cognitivos y emocionales que intervienen en la creación del humor fotográfico a la luz de las principales teorías que intentan explicar por qué nos reímos. También veremos como las imágenes de humor pueden ser interpretadas, y a su vez clasificadas, según la función tradicional de la fotografía con la que juegan o de la que se mofan: la fotografía como prueba de realidad o verdad; como elemento de construcción y afirmación de identidad; como medio de cohesión social; y como antídoto al paso del tiempo y a la muerte.

Todo ello nos permitirá entrever cuáles eran a grandes rasgos las fantasías, los miedos, los valores y los tabúes de la sociedad catalana de la primera mitad del siglo xx.

Mostra els detalls

Data:
5 05Europe/Madrid juliol 05Europe/Madrid 2021
Hora:
18:30 - 19:30
Cost:
Free
Categoria d'Esdeveniment:
Etiquetes de l'Esdeveniment:
,

Organitzador

Fotoconnexió
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC
Carrer dels Mercaders, 42
Barcelona, Barcelona 08003 Espanya
+ Mapa de Google
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.