El dijous 3 d’octubre es va celebrar el lliurament dels premis Fotoconnexió 2024, al Centre Cívic Pati Llimona

Video del acte:

✓ PREMI TRAJECTÒRIA: Amb ell es reconeixen les aportacions que s’hagin fet en l’àmbit de la recerca i l’impuls de la fotografia i l’audiovisual d’una manera dilatada en el temps. Es poden considerar tant les aportacions especialitzades, com les que al llarg del temps combinin aspectes diversos.
Les candidatures seleccionades eren:
➢ Foto Boada: És una botiga de fotografia de llarguíssima tradició que para especial atenció a la fotografia analògica, i especialment a la reparació de càmeres. Neix de la passió per la fotografia de Vicenç Boada i Antoni Campanyà, els qui van fundar la que actualment es coneix com la botiga, en la seva especialitat, més antiga de Barcelona.
➢ Laura Terré Alonso: Per la seva extensa trajectòria com a historiadora de la fotografia, comissària d’exposicions i professora. Cal destacar la seva recerca al voltant de la generació de fotògrafs espanyols que van formar el Grupo AFAL durant la dècada de 1950, la redacció de monografies sobre Colita, Ricard Terré, Ramon Masats, Carlos Pérez Siquier o Paco Gómez entre molts d’altres, així com nombrosos articles de premsa, de revistes especialitzades i de divulgació, i el comissariat d’exposicions sobre Xavier Miserachs, el Grupo Afal, Ricard Terré o Gabriel Cualladó, entre d’altres. Darrerament, també cal destacar la seva tasca al KBr, organitzant cicles de conferències sobre aspectes diversos de la fotografia contemporània.
➢ Joan Fontcuberta Villà: És un fotògraf, artista visual, investigador de la fotografia, docent, assagista, crític i comissari d’exposicions, que entén la fotografia com un art filosòfic. Des de fa temps és el fotògraf català contemporani amb més projecció internacional del país. Entre altres fets remarcables de la seva trajectòria, l’any 2020 la Université Paris VIII li va concedir el títol de doctor honoris causa. I des del 2009 és president de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya.
També van ser proposades les candidatures:
María de los Santos García Felguera
David González Ruiz
Manolo Laguillo Menéndez
Silvia Omedes Alegre
Centre Cívic Pati Llimona
Carles Mitjà Caballé
Factoría Heliográfica

I la candidatura guanyadora va ser Laura Terré Alonso

 

✓ PREMI INICIATIVA DE L’ANY: Amb ell es vol distingir qualsevol tipus d’iniciativa realitzada al voltant de la fotografia i l’audiovisual (publicació, exposició, activitat, etc.) que s’hagi dut a terme o inaugurat des de la convocatòria anterior dels premis (juliol 2023) fins a l’actual.
Les candidatures seleccionades eren:
➢ Exposició “La càmera domèstica. L’afició fotogràfica a Catalunya (ca. 1880-1936)”, comissariada per Núria F. Rius a la KBr Fundació Mapfre: Una exposició fonamental per entendre el desenvolupament de la fotografia amateur al nostre país, posant focus a diferents realitats amb perspectiva de classe i de gènere i amb una magnífica selecció de peces exposades fruit de la col·laboració de moltes institucions públiques i privades així com col·leccions particulars.
➢ Publicació “Buscando lo imposible. Antologia de textos sobre l’origen de la fotografia”, per Rebecca Muttell i Martí Llorens: Per ser la primera recopilació en castellà de textos dels pioners de la fotografia, anotada i comentada, que ens permet conèixer com van ser els primers anys i el context de l’aparició d’aquest invent. Tres volums (Utopía, Materialidad i Praxis) amb 100 textos originals traduïts per Ana Galán que donen veu als que van imaginar i pensar la fotografia entre 1816 i 1844. Amb una varietat i riquesa de fonts que abasta articles i comunicacions a societats científiques, però també pàgines de diaris personals o cartes familiars, i que posa la fotografia al costat de l’art i la ciència.
➢ Investigació, promoguda per Stéphany Onfray i Sonia Taravilla, per aconseguir la protecció de l’al·legoria a la fotografia i l’estudi fotogràfic de la Cava Baja de Madrid: Investigació promoguda per Stéphany Onfray i Sonia Taravilla, que ha permès iniciar un procés per protegir l’al·legoria a la fotografia i l’estudi fotogràfic de la Cava Baja; un edifici de Madrid, una galeria fotogràfica, un sostre decoratiu i un gran nombre de fotògrafs i fotògrafes. Han aconseguit atreure l’atenció pública sobre aquest patrimoni fotogràfic desconegut i sol·licitar-ne la protecció a les autoritats competents.
També van ser proposades les candidatures:
Exposició “Sarah Moon. El tiempo se detiene” de Foto Colectania
Llibre Isabel Azkarate, editat per Blume i la Fundació Photographic Social Vision
Informe “Festivals de fotografia a Catalunya: estat de la qüestió i propostes de millora”
Documental “Material Sensible”, realitzat per Ana de Quadras
Exposició i llibre “Objectiu Sabadell. Història de la fotografia 1860-1936”
Pablo Giori per haver estat cofundador i organitzador de l’Experimental Photo Festival, el Festival Internacional de Fotografia Experimental de Barcelona, un esdeveniment fotogràfic que s’ha consolidat a la nostra ciutat. Aquest any 2024, en la seva cinquena edició, el festival s’ha celebrat al Centre Cívic Pati Llimona i a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, proporcionant una plataforma per a l’exploració tècnica, la col·laboració internacional i la celebració de la fotografia experimental a escala global. L’esdeveniment està recolzat per l’Ajuntament de Barcelona, la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Comunitat Europea a través del seu projecte Erasmus for Young Entrepreneurs.
Llibre “Historia de una foto” escrit per Salvador Rodés i editat per MAITANT, edicions lliures.

I la candidatura guanyadora va ser “Buscando lo imposible. Antologia de textos sobre l’origen de la fotografia”, per Rebecca Muttell i Martí Llorens

✓ PREMI FOTOCONNECTAT/DA: S’atorga a qualsevol sòcia de Fotoconnexió o projecte de l’associació que hagi suposat una aportació en el prestigi, la difusió o el funcionament de la pròpia institució en el termini dels últims dos anys.
Les candidatures seleccionades eren:
➢ Núria F. Rius: Per la seva generositat cap a Fotoconnexió i tots els seus membres, compartint el seu coneixement i la seva recerca mitjançant xerrades o visites a exposicions, com la que ens va fer aquest any a l’exposició “La càmera domèstica. L’afició fotogràfica a Catalunya (ca. 1880-1936)”.
➢ Salvador Tió Sauleda: Pel seu treball en l’interessant i extens article “Enric Bargués, inventor de la càmera minutera amb dispositiu de còpia” publicat al número 2 de la revista Papers Fotogràfics de Fotoconnexió
➢ David González Ruiz: Perquè sempre que parla de la seva activitat com a historiador de la fotografia ho fa posant en valor i elogiant la influència i l’ajuda de Fotoconnexió i els seus socis. Tant en la presentació de l’exposició “Objectiu Sabadell. Història de la fotografia 1860-1936”, com a totes les visites guiades que ha fet, sempre ha mencionat a l’associació i les persones que la componen.
També van ser proposades les candidatures:
Gregorio Escalada Sardina
Salvador Rodés i Xavier Ripoll
Albert Bada Ortoll

I la candidatura guanyadora va ser David González Ruiz

Després del lliurament dels premis, Marc Vidal va presentar el projecte 39/11 per celebrar durant el mes de novembre l’aniversari de la primera fotografia feta a Barcelona.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.