Aquest any, el lliurament dels Premis Fotoconnexió 2022 es va realitzar a les instal·lacions amablement cedides per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC).

Les propostes enviades pels socis i sòcies havien fet que, enguany, els finalistes de cada categoria eren els següents:

    • Premi TRAJECTÒRIA
      • Institut Amatller d’Art Hispànic: amb més de 75 anys d’història, custodia i gestiona unes 36.000 còpies fotogràfiques i més de 30.000 títols d’art, essent un dels centres de referència per a la investigació de la història de l’art. És nominat per la seva tasca de conservació i divulgació del patrimoni cultural, en especial del seus fons fotogràfics.
      • Laura Terré: per la seva extensa trajectòria com a historiadora de la fotografia, comissària d’exposicions i docent. Cal destacar la seva recerca al voltant de la generació de fotògrafs espanyols que van formar el Grupo AFAL durant la dècada de 1950, la redacció de monografies sobre diversos fotògrafs, així com nombrosos articles a premsa i revistes especialitzades i el comissariat d’exposicions. D’entre els seus nombrosos comissariats, en destaquem el més recent, l’Any Francesc Català-Roca, 2022.
      • Manel Úbeda: per la seva trajectòria com a fotògraf, havent esdevingut un dels referents de la seva generació. A banda de la seva implicació en la Primavera Fotogràfica de Catalunya o d’haver estat cofundador de la Galeria Procés, cal destacar el seu paper com a fundador, director i docent de les escoles CEI i IDEP.

I el guanaydor va ser Institut Amatller d’Art Hispànic.

    • Premi INICIATIVA DE L’ANY
      • Any Francesc Català-Roca, 2022. Comissariat de Laura Terré: per l’organització d’actes i exposicions arreu del territori cataà així com a d’altres punts de l’estat espanyol, els quals no només s’han centrat en la figura de Francesc Català-Roca, sinó que han posat en valor tota la nissaga dels Català, formada por tres figures cabdals de la fotografia a Catalunya.
      • Exposició “Adolf Mas. Els ulls de Barcelona” al KBr de la Fundació Mapfre. Comissariat de Carmen Perrotta: per donar a conèixer i posar en valor un fons molt important per a la història de la fotografia a Catalunya, el qual, fins ara, no havia rebut massa atenció fora dels àmbits especialitzats en història de l’art. La comissària analitza amb rigor la ingent producció fotogràfica de Mas i en rescata el seu vessant més social.
      • Exposició “Bromolis. Fotografia pictorialista de Joaquim Pla Janini” al Museu Marítim de Barcelona. Comissariat de María de los Santos García Felguera, Laura Covarsí, David González i Sílvia Dahl, amb la col·laboració de Pep Parer: pel tractament didàctic amb què la mostra presenta al gran públic una visió general del pictorialisme, centrant-se en la relació entre la fotografia i el mar, i que permet contextualitzar i posar en valor els bromolis de temàtica marina de Pla Janini. Aquesta exposició reuneix el coneixement expert de diverses fotoconnectades en un esforç comú.

I el guanyador va ser Exposició “Bromolis. Fotografia pictorialista de Joaquim Pla Janini” al Museu Marítim de Barcelona.

    • Premi FOTOCONNECTAT/DA
      • Ramon Barnadas: per l’impuls donat a l’associació durant la seva presidència, aportant entusiasme i lideratge a la Junta. Per la seva dedicació en la preparació d’activitats de diversa índole, promovent l’associació i teixint vincles amb nombroses entitats. Destaquen l’organització i coordinació dels actes de celebració del 10è aniversari de l’associació o la creació de la revista “Papers Fotogràfics”.
      • Albert Domènech: per la destacada tasca de difusió informativa que fa de Fotoconnexió i per la promoció dels valors culturals i socials de l’associació en les seves publicacions personals.
      • David González: per la seva notòria contribució a l’estudi i difusió de la fotografia a través de la seva tasca a l’Arxiu de Sabadell, amb la presentcaió de la tesi doctoral “Història de la fotografia a Sabadell. Dels orígens a 1936”, la publicaciuó del llibre Sabadell desaparegut , el co-comissariat de l’exposició “Bromolis. Fotografia Pictorialista de Pla Janini” i la fototertúlia “Les fotògrafes sabadellenques Maria Codina i Anita Figueras” a Sant Lluc. Cal destacar també la seva implicació amb Fotoconnexió i la difusió i promoció que en fa en els diversos actes en què participa.

I el guanyador va ser Ramon Barnadas.

 

Desprès del lliurament, es va celebrar l’habitual sopar.

      

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.