És una estranya sensació tenir coneixement de l’extensió i la qualitat d’un arxiu com el de Josep Maria Roset després de molts anys d’investigació en el període. Aquell fotògraf guanyador del Trofeu Egara i del Negtor de l’any 1970 havia quedat reduït a les llistes d’autors de la concursística del moment, desaparegut a tots els efectes d’exposicions de recopilació o de treballs panoràmics de la fotografia catalana. Però el seu arxiu revela avui la seva autèntica importància. Aquí hi ha el millor fotoperiodisme dels seixanta, a l’alçada dels grans com Paco Ontañón o Ramon Masats. Aquí també la fotografia íntima de l’humanisme que van practicar autors com Gabriel Cualladó o Ricard Terré. El retrat introspectiu dels personatges de la cultura, del teatre, a l’alçada dels millors retrats del primer Schommer, Juan Dolcet o Pomés. També els paisatges simbòlics i austers de Paco Gómez. La gràcia de la sàtira social que coneixem en l’obra de Maspons o de Colita. L’atreviment, la denúncia i la insolència en contra del sistema, travessant qualsevol circumstància, de la dictadura a la democràcia. Les escenes de carrer durant la Transició que crèiem esgotades en els arxius dels fotògrafs de plantilla de les revistes gràfiques del moment. Però també la potència metafòrica del surrealisme dels vuitanta. Després de conèixer el treball de Roset tenim la necessitat de posar ordre en els referents i les cronologies per situar de nou les fites de la fotografia catalana.

          

Més enllà de la seva constant presència com a testimoni de la vida de la comarca del Vallès durant tota la seva vida de fotògraf, Roset ha estat compromès amb la conservació de la memòria de la seva comunitat i també amb la història de la fotografia, com a col·leccionista i recaptador d’arxius i artefactes fotogràfics. L’Arxiu de Josep Maria Roset està composat per 56 fons provinents de particulars i professionals. Una àmplia col·lecció d’originals de fotografia local agrupada per criteris temàtics.
 D’aquests fons, cal destacar els dels autors Josep Feliubadaló i Renau (135.000 negatius aprox.), Felip Vilardell (3.700 negatius amb molta placa de vidre), Santiago Grau Carol (les úniques fotos sobre la Guerra Civil a Rubí), etc. En recompte aproximat, podem dir que l’arxiu té
més de 450.000 negatius entre plaques de vidre i cel·luloide (dels quals més de 300.000 són negatius del propi Roset). Un total de prop de mig milió d’exemplars fotogràfics de diversa índole.

És per això que he pensat que els socis de Fotoconnexió estarien encantats de poder-lo conèixer i parlar amb ell, ara que la seva mirada sobrevola ja a distància tota aquesta història de la fotografia als 85 anys.

Persones que intervindran:

  • Josep Maria Roset, fotògraf, documentalista i col·leccionista d’artefactes fotogràfics.
  • Gemma Roset, filla del fotògraf Roset i conservadora del seu llegat.
  • Laura Terré, historiadora de la fotografia.

 

   

Video: Artur Canyigueral

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.