La Casa de la Barceloneta del 1761 acollirà del 17 de setembre al 17 d’octubre una exposició de fotografies del barri datades entre el 1939 i el 1959, dues dècades marcades per les dures condicions de la postguerra. La mostra reuneix imatges de dotze col·leccions diferents, entre les quals és especialment remarcable la de Joan Quincoces, una figura molt lligada a la vida de la Barceloneta. Paral·lelament a l’exposició, s’han programat quatre debats al voltant de la postguerra. La doble iniciativa està organitzada per Fraternitat Barceloneta, Associació Cultural, i s’emmarca dintre del programa de cultura popular del Pla de Barris.
L’exposició “La Barceloneta de la postguerra 1939-1959” podrà visitar-se des del dilluns 17 de setembre fins el dimecres 17 d’octubre a la Casa de la Barceloneta del 1761, el nou equipament cultural del barri situat al carrer Sant Carles, 6. L’horari de visita serà de les 18’00 a les 20’00 hores de dilluns a divendres i, dissabte, de 12’00 a 14’00 hores. Fora d’aquest horari, poden concertar-se visites per a grups (entitats, escoles, instituts…) a través del correu electrònic fraternitat_barceloneta@yahoo.es
La selecció d’imatges que retrata les característiques de la vida i els fets més remarcables de les dues dècades de postguerra a la Barceloneta s’ha fet a partir de dotze col·leccions fotogràfiques: les de Joan Quincoces, Pere Rodríguez, Lluís Armengol, Esperança Solà, Miquel Hernández, Quima Lorca, Ramona Iborra, Marcel·la Abril, Jaume Tomillero, Alfons Cánovas, la família Parer-Farell i l’Arxiu Popular de la Barceloneta, dipositat a l’Arxiu Municipal del Districte de Ciutat Vella.
Entre la dotzena de fons gràfics que fan possible aquesta exposició, és especialment remarcable el de Joan Quincoces, la figura del qual queda plenament representada a partir del seu àlbum de fotos. La vida de Quincoces (1892-1960) va lligada a la del barri que va estimar i del que va deixar un extens i valuós llegat fotogràfic, després d’haver retratat extensament carrers i places, persones i esdeveniments de la Barceloneta.
De l’època de la postguerra al barri, destaquen els retrats que Quincoces va fer de les festes religioses més populars, com la processó de Corpus, el Diumenge de Rams o la Festa Major de Sant Miquel. La seva trajectòria com a fotògraf va merèixer diversos premis, el primer dels quals fou el que va rebre, el 1957, com a guanyador de la primera edició del Concurs de Fotografia de la Barceloneta.
Quatre debats al voltant de la postguerra
L’exposició està impulsada i organitzada per Fraternitat Barceloneta, Associació Cultural, que de manera complementària ha programat també un cicle de quatre xerrades que giraran al voltant de la pròpia exposició i de diversos aspectes relacionats amb les dues dècades de postguerra que s’hi retraten.
El programa complet d’actes és aquest:
Dilluns 17 de setembre, 19’00 h. Casa de la Barceloneta del 1761:
Inauguració de l’exposició “La Barceloneta de la Postguerra 1939-1959. Joan Quincoces i companyia, un àlbum de fotos”
Dijous 20 de setembre, 19’00 h. Casa de la Barceloneta del 1761:
Debat: “Entorn a l’exposició”
Dijous 27 de setembre, 19’00 h. Casa de la Barceloneta del 1761:
Debat: “La postguerra i el segon centenari del naixement de la Barceloneta”
Presentació a càrrec d’Alfons Cánovas, Pau Caldés i Raimon Miquel
Dijous 4 d’octubre, 19’00 h. Biblioteca Barceloneta-Fraternitat
Debat: “Cultura i postguerra”
Presentació a càrrec de Patrícia Gabancho, escriptora, autora del llibre “La postguerra cultural a Barcelona (1939-1959)”
Dilluns 15 d’octubre, 19’00 h. Biblioteca Barceloneta-Fraternitat
Debat: “75 anys després de la guerra civil, vers una nova postguerra?”
Presentació a càrrec de Joan Coscubiela, diputat al Congrés per ICV-EUiA
L’exposició i el cicle de xerrades compten amb el suport del Pla de Barris de la Barceloneta, dintre del qual són una nova actuació integrada en el programa de cultura popular. Les accions d’aquest programa es proposen i s’impulsen des del grup de treball de cultura del Pla de Barris, del qual Fraternitat Barceloneta en forma part. La doble iniciativa té també la col·laboració de la Biblioteca Barceloneta-Fraternitat, que acollirà els dos últims debats.
Font: Pep Parer i http://www.barcelonetapladebarris.cat